divendres, 14 de gener del 2022

Valoració debat Renda Bàsica Universal


El 16 de desembre de l'any passat es va dur a terme el debat sobre la Renda Bàsica Universal a càrrec de Daniel Raventós, president de la Xarxa Renda Bàsica i professor de la Universitat de Barcelona. 
A l'acte van estar presents, les entitats organitzadores com l'associació DIGAM i el grup GLAS del barri de Sant Antoni de Barcelona, com també Assat50 de l'Hospitalet de LLobregat, alguns membres del sindicat de CCOO i persones a títol individual. 

Jordi Baró, president de DIGAM

Jordi Muntané, secretari de GLASS

Laura Martínez, membre de DIGAM

Daniel Raventós



Es van recollir les següents resolucions durant el debat:

- És una proposta racional i justa. 
- Asignació monetaria incondicional a tota la població sense cap tipus de condició. 
- Les objeccions acostuman a ser sempre les mateixes: mantindrem a vagues i paràsits, ningún treballarà, no es pot financiar, és just que també la rebin els rics?
- La renda bàsica per ser precisament incondicional i que la rebria tothom és molt bon sistema contra la pobresa, molt millor que els subsidis condicionats. 
- És just que també la rebin els rics? Els rics rebrien una renda bàsica, però els rics pagarien molt més del que están pagant ara per financiar la renda.
- Molts diuen que és millor la plena ocupació, però no hi ha cap economista que pensi que la plena ocupació estigui per arribar en els pròxims 30 anys.
- La gent, en general, treballa per viure. A més d'això per guanyar-nos la vida fem moltes altres coses o deuríem poder fer moltes altres coses. 
- Actualment sobre la Renda Bàsica està parlant: Wall Street Journel, New York Times, Der Spiegel, Le Monde. No és que estiguin parlant bé i d'acord, però li dedican molt espai. Vol dir que pensan que està a punt d'arribar. 










Al final del debat, Daniel Raventós ens va dir que a Catalunya hi ha previst fer un pla pilot al 2022 per implementar la Renda Bàsica Universal amb un pressupost de 4 milions d'euros inicials, que serviran per a posar en marxa el sistema i realitzar els primers pagaments en els territoris triats per aquesta prova. 

Diversos experiments de Renda Bàsica ja han estat implementats seguint les recomanacions de diverses institucions europees i internacionals en països molt diversos: Namíbia, Filàndia, Països Baixos, el Canadà, l'India, Barcelona..., en uns altres encara estan en marxa (els EUA, Dinamarca, Kenya, Macau, el Brasil) i en uns altres estan sent dissenyats (Alemanya, França, Escòcia). 
El que si es pot dir que a on s'ha aplicat ha contribuït a disminuir la pobresa estructural. 

2 comentaris:

JORDI BARÓ ha dit...

El mercat laboral està cambiant, sent el principal perill la robotització dels processos productius. Això és una amenaça molt real i seriossa pel futur de moltes persones. La Renda Bàsica Universal pot contribuir a equilibrar les condicions. El problema real no es de finançamemt, segons algunes patronals (aquelles que s'han atrevit a fer declaracions) el problema no es de finançament, molt assumible en comparació amb d'altres subvencions atorgades, sinó el PODER DE NEGOCIACIÓ de la classe treballabora i això no agrada a certs sectors.

Jose ha dit...

Es obvio q la Renda Bàsica Garantida es necesaria diría obligatoria. No hay trabajo para todos y en décadas con afectación a millones de personas . La pregunta es de q viven los/las q quieren acceder al mercado laboral y no pueden!. No cualificados e incluso cualificados profesionalmente, por edad, etc. Los Poderes si quieren pueden enmendarlo en forma de ayudas sociales dignas. Pero los políticos de mierda , algunos sectores empresariales, algunos de sindicatos miran para otro lado porque son sinverguenzas, mamones, egoistas, insolidarios y me quedo corto!. Me da mucha rabia q éstos q acabo de nombrar sabiendo de la realidad no empiecen ya a actúar en consecuencia!. Ellos se van a echar la mierda encima a medio plazo porque la situación será insostenible!. Perdonad q tenga esta visión pero no puedo negarme ante lo evidente.